Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

ACCELERAREA DEZVOLTĂRII DE APLICAȚII SOFTWARE FOLOSIND PLATFORMA LOW-CODE WEBCON BPS

ACCELERAREA DEZVOLTĂRII DE APLICAȚII SOFTWARE FOLOSIND PLATFORMA LOW-CODE WEBCON BPS

Designer Desk facilitează elaborarea aplicațiilor printr-o metodologie intuitivă. Utilizatorii, fără expertiză tehnică, pot proiecta și testa aplicații, care ulterior sunt optimizate de echipa IT. Această funcționalitate a platformei Webcon BPS consolidează comunicarea dintre departamentele non-tehnice și IT, asigurând soluții mai adaptate nevoilor reale ale utilizatorilor.

Radu Mărgărit Autor: Radu Mărgărit

ACCELERAREA DEZVOLTĂRII DE APLICAȚII SOFTWARE FOLOSIND PLATFORMA LOW-CODE WEBCON BPS

Într-un articol anterior am vorbit despre democratizarea dezvoltării de aplicații software și despre “Cetățeanul dezvoltator”, persoană care nu are cunoștințe de dezvoltare, dar care este capabilă cu ajutorul unor instrumente moderne să creeze aplicații software de complexitate scăzută și medie. În acest articol ne propunem să detaliem acest concept folosind ca exemplu aplicația “WEBCON BPS Designer Desk”.

 

WEBCON BPS Designer Desk vă ghidează pas cu pas prin procesul de construire a unui prototip de aplicație software. După ce ați terminat proiectarea, puteți testa prototipul creat și apoi puteți implica  departamentul IT pentru configurări mai complexe și publicarea aplicației, astfel încât aceasta să poată fi utilizată de toată lumea. În acest mod se realizează un model ideal pentru dezvoltarea de aplicații software de către „cetățenii dezvoltatori”, model în care soluțiile software sunt create dintr-o colaborare între specialiști din diverse departamente (non-IT) și dezvoltatorii profesioniști de aplicații software.

 

 

De ce este bună această abordare?

 

Ați văzut cu siguranță proiecte de dezvoltare tradiționale, în care analiștii intervievează părțile interesate, organizează o mulțime de întâlniri, fac o mulțime de note și documente, pleacă pentru o vreme și revin cu o aplicație proaspăt construită, care cred ei că este ceea ce ați dorit dumneavoastră. De obicei nu este. Astfel, vor continua cu mai multe întâlniri, vor solicita suplimentare de buget și vor sugera că nu știți ce vă doriți și eventual că ei știu mai bine.

 

O soluție modernă este aceea de a oferi persoanelor interesate („stakeholders”) posibilitatea de a construi foarte repede un prototip de aplicație pe care să-l testeze și să observe dacă este ceea ce își doresc, în loc să-și imagineze cum ar arata și să descrie în cuvinte pentru ca analistul de business să transforme ulterior aceste idei în machete de ecran statice și în documente lungi pline cu tabele și diagrame. Cu ajutorul Webcon Designer Desk putem face primul pas în construirea unei aplicații și anume dezvoltarea prototipului, mai ușor ca niciodată.

 

 

Componentele unei aplicații low code WEBCON BPS

 

O aplicație completă WEBCON BPS constă dintr-o serie de elemente precum:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cum construim un prototip de aplicație folosind Webcon Designer Desk

 

În primul pas al procesului de design ne gândim la fluxul aplicației și îl reprezentăm în mod grafic folosind stări ale procesului și legături între stări. În acest mod definim coloana vertebrală a aplicației care conține prezentarea logică a viitoarei aplicații software. Pentru fiecare legătura sau stare se vor defini mai apoi și acțiunile pe care le va derula sistemul în mod automat sau la comandă.

 

 

După ce am construit diagrama fluxului urmează să definim câmpurile în care utilizatorii sau sistemul vor introduce, stoca și procesa informațiile. Aceste câmpuri vor fi așezate într-un formular pentru a reprezenta în mod grafic ecranele viitoarei aplicații. Pentru fiecare câmp în parte se vor defini constrângerile, comportamentul, regulile de validare și aspectul.

 

 

 

În al treilea pas se vor defini aspecte privind accesul utilizatorilor la câmpuri, rapoartele și butoanele de acțiuni.

 

 

 

 

În final proiectul va fi salvat și după prezentarea și validarea de către toate persoanele interesate a prototipului acesta poate fi transferat către echipa de dezvoltatori profesioniști (sau echipa internă de IT). În toți pașii procesului de proiectare s-au folosit doar elemente grafice, ușor de învățat și de utilizat. Utilizatorilor Designer Desk nu le sunt necesare niciun fel de cunoștințe anterioare despre dezvoltarea de software, baze de date sau limbaje de programare. O gândire logică și structurată împreuna cu o înțelegere a nevoilor de business sunt suficiente pentru a construi un prototip de aplicație rapid și cu costuri reduse.

 

 

Avantajele utilizării Designer Desk

 

Părțile interesate pot vedea foarte repede un prototip și dacă este cazul îl pot schimba ori de cate ori este nevoie. Când toată lumea este de acord cu prototipul creat acesta este transferat către echipa de dezvoltare care, pe baza prototipului, va putea crea varianta finală a aplicației. Echipa de dezvoltare/implementare va realiza conexiunile cu alte aplicații sau baze de date, vor configura opțiunile avansate și regulile mai complexe care nu pot fi construite doar cu „drag and drop” și fără cunoștințe minimale de SQL sau Java Script. În acest mod se realizează o comunicarea foarte bună între specialiștii din diverse departamente non-IT și dezvoltatorii de aplicații software.

 

Utilizatorii vor putea să proiecteze aplicații software în mod vizual, dar nu vor trebui să învețe cum să devină ei înșiși dezvoltatori. Dezvoltatorii vor vedea ce doresc utilizatorii în loc să fie nevoiți să-și imagineze și vor avea o bază de la care să pornească. În final, utilizatorii vor primi o aplicație care arată și funcționează așa cum și-au dorit iar dezvoltatorii vor lucra mai eficient pentru că vor avea mai puține iterații de făcut între versiunea inițiala (alfa) și versiunea finală.

 

În final, putem reține faptul că acest instrument, WEBCON BPS Designer Desk, permite conectarea rapidă și eficientă a celor doua lumi, „lumea utilizatorilor” și „lumea dezvoltatorilor” de aplicații software, aspect foarte importantă în lumea dinamică în care ne aflăm în acest moment și care ne determină să acționăm rapid și flexibil la schimbările din jurul nostru.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE ȘI TEHNOLOGIILE ENCORSA