Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

WORKATION, UN MIX DE CĂLĂTORII ȘI MUNCĂ LA DISTANȚĂ CARE BUCURĂ ANGAJAȚII ȘI POATE REVIGORA TURISMUL ROMÂNESC

WORKATION, UN MIX DE CĂLĂTORII ȘI MUNCĂ LA DISTANȚĂ CARE BUCURĂ ANGAJAȚII ȘI POATE REVIGORA TURISMUL ROMÂNESC

Călătoriile. Cu tot ceea ce se întâmplă chiar acum, acestea sunt pe ultimele locuri în mintea noastră. La urma urmei, putem lupta împotriva noii pandemii de coronavirus izolându-ne acasă.

Raluca Vasilescu Autor: Raluca Vasilescu

WORKATION, UN MIX DE CĂLĂTORII ȘI MUNCĂ LA DISTANȚĂ CARE BUCURĂ ANGAJAȚII ȘI POATE REVIGORA TURISMUL ROMÂNESC

În ultimele săptămâni, am reînceput să ne izolăm și să fugim de spațiile aglomerate, mulți dintre noi reîntorcându-ne la munca de la distanță.Cu toate acestea, ne dorim să călătorim. Să părăsim cei patru pereți ai dormitoarelor noastre și să ne pierdem undeva pe acele plaje idilice sau prin munții maiestuoși, să mai simțim senzația de a sta într-un avion sau într-un autocar pentru a ajunge la o destinație.

 

Ei bine, apare o nouă oportunitate. Este posibil să nu puteți face acea călătorie în Europa în acest an, dar există locuri în România și peste tot în lume pe care ați dori să le explorați. Cu toate acestea, dacă munca dvs. vă împiedică să vă luați o vacanță atât de necesară și la distanță socială, am totuși vești bune pentru dvs. Noua propunere se numește – workation.

 

Imaginați-vă că stați pe un șezlong la plajă sau în Deltă, la pescuit pe o barcă, ori la munte sau într-un parc tematic, vă scoateți laptopul și lucrați fericit. Firma plătește pentru ca dumneavoastră să vă bucurați de vacanță și să lucrați câteva ore pe zi. Practic, e o vacanță de lucru. În perioada workation, angajatul nu ar trebui să lucreze mai mult de 4 ore pe zi, alegându-și singur programul pentru a beneficia mai mult de vacanță.

 

Acest subiect apărea sporadic în anii trecuți în presa din Asia, dar, de când cu valul 2 al pandemiei, a prins avânt, mai ales că acum mulți angajați muncesc de acasă. În Japonia, de exemplu, autoritățile au început anul acesta să încurajeze workation, care face parte din strategia lor de turism.

 

Ideea de relocare pentru câteva săptămâni, o lună sau chiar mai mult într-o destinație aflată la distanță semnificativă pare o idee profitabilă. În plus, cine nu și-ar dori asta, mai ales acum?

 

Companiile de turism din întreaga lume explorează pe deplin ideea pentru a oferi oamenilor șansa de a se bucura de muncă și de o vacanță în același timp. Astfel, ele caută să ofere clienților posibilitatea de a sta mai mult timp într-o proprietate. Având în vedere că trăim în mijlocul unei pandemii, toate spațiile destinate turismului funcționează la o capacitate redusă și se redefinesc, oferind un mediu sigur, igienizat, conexiune la internet de mare viteză, împreună cu  recomandări de activități recreative.

 

 

 

De ce companiile ar trebui să aleagă workation?

 

Schimbarea locului de unde vă faceți munca este o tactică inteligentă dacă doriți să veniți cu idei noi sau noi strategii de afaceri. De fapt nu există un mediu perfect pentru a face munca creativă – esența constă în schimbarea peisajului de fiecare dată. Pe scurt, ar trebui să schimbați setările locației de lucru pentru a stimula creativitatea. Mai mult, amintirile noastre sunt legate de contextul de mediu. Reîntorcându-vă acasă vă veți aminti mai ușor ceea ce ați învățat în diferite locații.

 

Acum, probabil că vă gândiți că am mers prea departe. Dar, cum vă puteți să îmbunătățiți productivitatea fiind într-o vacanță cu elemente de lucru?

 

Iată ce funcționează cu adevărat, din experința celor care au încercat:

 

De ce Guvernul ar trebui să se uite atent la acest trend?

Ar fi util ca Guvernul României să analizeze aceste strategii care pot genera un nou tip de dezvoltare turistică. Trebuie încurajată venirea strainilor care să lucreze – de exemplu –  din satele noastre puternic depopulate investind în infrastructura locală, wi-fi și în transformarea caselor părăsite în noi spații de închiriat, oferind anumite modificări fiscale care să încurajeze acest tip de oportunitate. Diferența de cost al vieții, apropierea de natură și tradițiile locale sunt magneți puternici care i-ar atrage pe cei care au posibilitatea să lucreze de la distanță.

 

Pe termen lung, ar avea de câștigat angajații care doresc acest lucru, companiile pentru care lucrează, sectorul turistic și economia.

 

Este cert că acest lucru va crește turismul intern. În viitor, workation va fi renașterea turismului, alături de călătoriile de agrement.

 

De ce nu? La urma urmei, de ce să lucrați de acasă, când puteți lucra efectiv de la munte, mare sau din diverse alte locații ale lumii.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE ȘI TEHNOLOGIILE ENCORSA