Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

CUM A ARĂTAT TRANSFORMAREA DIGITALĂ ÎN 2020 ȘI CE NE ADUCE 2021

CUM A ARĂTAT TRANSFORMAREA DIGITALĂ ÎN 2020 ȘI CE NE ADUCE 2021

Transformarea digitală a fost, pentru mulți, o expresie importantă a anului 2020, cu evoluții și implicații spectaculoase în aproape toate departamentele unui business și în majoritatea domeniilor de activitate. Care sunt provocările digitalizării și la ce să ne uităm mai atent, în anul ce va începe în curând?

Radu Mărgărit Autor: Radu Mărgărit

CUM A ARĂTAT TRANSFORMAREA DIGITALĂ ÎN 2020 ȘI CE NE ADUCE 2021

După cum au arătat analizele noastre și experiențele avute cu mediul de business local, fie că este vorba de AI, internetul obiectelor (IoT), ecosistemele de date sau modul în care și-au coordonat activitatea ori s-au organizat în jurul echipelor, companiile au lucrat ca să atingă niveluri noi de productivitate și inovație.

 

De asemenea, 4 teme principale au fost în centrul discuțiilor de transformare digitală în ceea ce-i privește pe executivii companiilor: reducerea costurilor, extinderea nivelului de digitalizare, creșterea afacerii și schimbarea organizațională.

 

Dar, în final, în ce anume au investit cei ce dețin funcțiile de management în acest an? Ce avem de spus despre viitorul tehnologiei? În acest articol, ne vom apleca doar asupra acelor tehnologii de transformare digitală care au modelat 2020 și în care noi ne-am specializat.

 

Hiperautomatizare

 

 

Hiperautomatizarea proceselor unei afaceri se realizează prin crearea unui spațiu virtual digital în care angajați umani și roboți lucrează împreună într-o orchestrație asistată de AI. Ea utilizează tehnologiile menționate pentru a automatiza, simplifica, descoperi, contura, măsura și coordona volumul de muncă și procesele unei organizații.

 

Înțelegerea gamei de mecanisme de automatizare, modul în care acestea se raportează între ele și modul în care pot fi combinate și coordonate este un obiectiv principal pentru hiperautomatizare.

 

Obiectivele ei sunt legate de  automatizarea majorității proceselor curente ale unei companii pentru a facilita implicarea angajaților în activități superioare, o eficiență îmbunătățită și o rentabilitate mai mare a investiției. În acest sens, formează o componentă vitală a transformării digitale a afacerilor moderne, eliberând resurse și capital pentru companie, care pot fi utilizate în alte domenii, ducând în cele din urmă la economii importante de costuri.

 

Deoarece nu există un singur instrument de automatizare, care să poată îndeplini toate sarcinile oamenilor, hiperautomatizarea își propune să combine diferite tehnologii emergente pentru a face acest lucru posibil. Cu ajutorul funcțiilor de luare a deciziilor bazate pe AI, hiper-automatizarea poate permite companiilor să-și vizualizeze eficiența operațională, să monitorizeze indicatorii cheie de performanță și să controleze modul în care procesele lor interacționează pentru a genera valoare. Toate acestea pot duce la inovarea proceselor de business și la deschiderea unor oportunități semnificative.

 

Iată care sunt tehnologiile principale care fac parte integrantă din hiperautomatizare și care vor fi determinante în modul în care această tehnologie emergentă poate adăuga mai multă valoare afacerii dvs. în următorul an.

 

 

 

RPA 

 

RPA (Robotic Process Automation) reprezintă roboți software care pot învața, emula și executa procese bazate pe reguli. Roboții pot interacționa cu orice tip de aplicație sau sistem într-un mod similar cu oamenii, doar că ei lucrează non-stop, mult mai rapid și fără erori.

 

RPA este una dintre tehnologiile principale de astăzi care transformă modul în care întreprinderile își gestionează sarcinile zilnice pentru a conduce la reducerea costurilor și la adăugarea de valoare. Rapoartele indică faptul că investițiile RPA cresc rapid și tot mai multe organizații adoptă automatizarea pentru a-și îmbunătăți rezultatele de afaceri. Mai mult, RPA ajută companiile să avanseze cu obiectivele lor de transformare digitală și să deservească clienții mult mai satisfăcător.

 

Deși se spune că hiperautomatizarea se bazează – în primul rând – pe conceptul RPA, integrarea în mix a altor tehnologii poate duce conceptul la un cu totul alt nivel.

 

În 2021, înțelegerea bunăstării angajaților va fi primordială, prezicerea tendințelor clienților va ocupa un loc central iar accesul mai rapid la informațiile relevante va fi esențial. RPA hibrid (în combinație cu alte tehnologii – ex. interfețe conversaționale asistate de AI) va face parte din investițiile pe care le vom vedea tot mai des în viitor.

 

În plus, ceea ce vom vedea la anu’ va cuprinde și o reevaluare a proiectelor RPA existente – dacă au fost structurate eficient și dacă procesele de afaceri adiacente au fost suficient de bine înțelese pentru a automatiza eficient, la scară largă.

 

Termeni și tehnologii conexe, cum ar fi inteligența proceselor, optimizarea proceselor și orchestrarea proceselor, vor deveni o parte importantă a vocabularului și setului de instrumente RPA.

 

 

 

Interfețe conversaționale

 

Interfața de conversație este o interfață la care puteți vorbi / scrie în limbaj simplu. Scopul este de a oferi o experiență de utilizare perfectă, ca și cum ați vorbi cu un prieten sau o cunoștință.

 

În 2020 am văzut transformarea chatboților în roboți AI conversaționali. Chatbotul bazat pe reguli rudimentare nu mai încântă clienții. Un bot conversant AI, spre deosebire de un chatbot, este un bot cognitiv care poate descifra scenarii complexe și înțelege sentimentele umane. Capacitățile sale NLP (Natural Language Processing) îl împuternicesc pentru o conversație personalizată cu clienții, care implică înțelegerea sentimentelor umane și acționarea în consecință. Întrucât organizațiile se concentrează mai mult pe încântarea clientului și obținerea unor scoruri excelente pentru Net Promoter, chat-urile vor fi și în anul ce vine înlocuite cu roboții AI conversaționali.

 

În viitor, așteptați-vă ca tehnologiile AI să fie implementate în funcții critice de salvare a vieții, care includ îngrijirea persoanelor în vârstă, asistarea în operațiuni de salvare a vieții și asistarea în gestionarea dezastrelor. Așteptați-vă la o prietenie pe termen lung între oameni și platformele de conversație pe bază de AI pentru a lucra împreună pentru îmbunătățirea afacerilor. Într-un moment crucial, inteligența artificială conversațională este încă în stadiul său incipient și este pregătită să joace un rol vital în dezvoltarea modului în care oamenii vor interacționa cu mașinile. Dezvoltarea NLP și Deep Learning deschide o gamă de oportunități pentru platformele de chatbot de a interacționa și de a deveni o nouă față de dezvoltare pentru îmbunătățirea oricărui fel de servicii.

 

În ceea ce privește viitorul apropiat – în 2021, cumpărătorii de software își vor crește interesul și achiziția de interfețe AI conversaționale. Drept urmare, vânzătorii acestor soluții își vor îmbunătăți aplicațiile și vor produce soluții de conversație mai naturale și mai avansate.

 

 

 

Democratizarea IT-ului

 

O platformă no-code permite utilizatorilor non-tehnici să își creeze propriile aplicații fără să aibă nevoie de cunoștințe de programare. Utilizatorii pot folosi o interfață grafică pentru a selecta module și conectori prin „drag and drop” și modela logica și interfața aplicației ușor și repede. Astfel, platformele low-code/no-code au fost alegerea perfectă pentru a spori agilitatea și eficacitatea organizațiilor și au crescut semnificativ în 2020.

 

De fapt, actuala tendință cheie cu adevărat importantă despre care credem că este aici, acum și va schimba semnificativ peisajul autohton al dezvoltării produsului este paradigma numită era „fără cod / cod redus”.

 

Esența low-code și a software-ului fără cod este apariția unei noi clase de „asamblori” de software, în locul „dezvoltatorilor” tradiționali, care se comportă în primul rând ca și consultanți de business. Acestia sunt angajați non-IT sau „cetățeni dezvoltatori”, analiști de business, consultanți de procese specializate – ceea ce înseamnă în esență că, cu o minimă formare, o persoană inteligentă din punct de vedere tehnic poate crea noi capacități software care pot ajuta la accelerarea inițiativelor generale de transformare digitală. Astfel, oamenii de business se vor putea implica activ în creionarea proceselor interne. Despre inovații în acest sens, stați cu ochii pe noi în 2021 și vă vom surprinde cu noi astfel de instrumente!

 

Companiile care nu erau 100% digitale vor fi forțate să adopte noua normă și să dezvolte software intern. Toate acestea, asociate cu amenințările de securitate, fac ca dezvoltarea internă a aplicațiilor în 2021 să aibă provocări noi la care trebuie abordate soluții noi.

 

Și, așa cum discutam recent cu participanții la evenimentele noastre, o migrare către low-code ar putea aduce un efect de democratizare, ajutând IMM-urile care nu își permit talente de top să concureze în continuare la aceeași masă cu marile companii de tehnologie. Ne așteptăm că adoptarea soluțiilor de acest fel să se extindă și în 2021, ca un panaceu pentru preocupările crescânde din zona de implementare de fluxuri de lucru digitale și complet transformate.

 

 

 

 Cum susținem digitalizarea mediului de business autohton

 

Anul 2020 a adus provocări mediului de afaceri din România, punând la încercare gradul de adaptabilitate al tuturor la “noul normal”. Acest lucru a determinat, totodată, accelerarea procesului de transformare digitală, multe dintre companiile românești optând pentru digitalizarea afacerii uneori mai repede decât aveau în plan.

 

Pe măsură ce se confruntă cu această nouă realitate și caută noi modalități de a-și desfășura activitățile, companiile din România au nevoie de suport pentru digitalizare și în 2021.

 

Ca și până acum, vom sta alături de cei care au inițializat programul de digitalizare IMM – Construim împreună “viațădupăCovid19” în care pot beneficia de finanțare proiecte de digitalizare a activităților în IMM-uri.

 

Ca parte a acestui program, putem asigura finanțarea investiției în proporție de 90% prin parteneriate cu firme de consultanță. Programul Național Digitalizare se estimează a fi deschis în februarie iar activitățile și cheltuielile aferente finanțate intră sub incidența ajutorului de stat și/sau a ajutorului de minimis.

 

În final, ne bucurăm să spunem că 2020 a fost un an bun pentru noi, în care cifra de afaceri a crescut cu 50%. Mulțumim tuturor partenerilor noștri și vă așteptăm în 2021 cu proiecte reușite!

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE ȘI TEHNOLOGIILE ENCORSA