Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

CETĂȚEANUL DEZVOLTATOR DE APLICAȚII SOFTWARE DEMOCRATIZEAZĂ IT-UL

CETĂȚEANUL DEZVOLTATOR DE APLICAȚII SOFTWARE DEMOCRATIZEAZĂ IT-UL

Explozia digitalizării a creat un deficit imens de oameni specializați în dezvoltarea de aplicații software. Companiile din toată lumea concurează pe orice resursă umană disponibilă în acest domeniu pentru a putea acoperi nevoia continuă de dezvoltare de software care să le permită accesul în noua lume digitală.

 

Radu Mărgărit Autor: Radu Mărgărit

CETĂȚEANUL DEZVOLTATOR DE APLICAȚII SOFTWARE DEMOCRATIZEAZĂ IT-UL

În 2020, digitalizarea nu mai este ceva „nice to have” — a devenit „must-have” pentru supraviețuire. O soluție posibilă la acest deficit de resursă umană calificată este „cetățeanul dezvoltator”. Conform Gartner, un cetățean dezvoltator este „a user who creates new business applications for consumption by others using development and runtime environments sanctioned by corporate IT”. Azi a devenit realitate posibilitatea ca o aplicație software să fie dezvoltată de către persoane care nu știu programare dar pot să gândească logic și structurat. Cum? Prin intermediul platformelor low-code și no-code.

 

 

Ce este o platformă low-code sau no-code?

O platformă no-code permite utilizatorilor non-tehnici să își creeze propriile aplicații fără să aibă nevoie de cunoștințe de programare, ci doar de o înțelegere a modului în care funcționează o aplicație software la un nivel de bază.

 

Utilizatorii pot folosi o interfață grafică prietenoasă, selecta module și conectori prin „drag and drop” și modela logica și interfața aplicației ușor și repede. Desigur, fără să scrie nici măcar o linie de cod! Conform Forrester, o soluție low-code reprezintă “Platforms that enable rapid delivery of business applications with a minimum of hand-coding and minimal upfront investment in setup, training, and deployment“.

 

O platformă low-code este un hibrid care prezintă elemente de tip grafic specific platformelor no-code, dar oferă și posibilitatea de a scrie cod care să fie încorporat ușor în structura definită. Până la 80% din funcționalitățile unei aplicații în cazul low-code și 100% în cazul no-code pot fi acoperite fără să fie nevoie de scriere de cod.

 

 

Casă din cărămidă sau din prefabricate?

Pentru o mai bună înțelegere a conceptului de no-code și low-code vom folosi o analogie. Să presupunem că dorim să construim o casă și avem la dispoziție mai multe metode.

 

Prima metoda ar fi folosind cărămizi. În acest caz, viteza de construire a casei este mică, dar posibilitățile de compartimentare sau de modelare a pereților sunt practic nelimitate. Puteți construi arcade, bolți, coloane sau pereți rotunzi.

 

A doua metodă ar fi să folosiți panouri prefabricate. În acest caz, viteza de construcție crește semnificativ, dar posibilitățile de compartimentare și modelare a formelor scad. Nu mai putem modela arcade.

 

A treia opțiune ar fi să utilizați o casă modulară. Alegeți un model (din cele câteva disponibile) și în câteva zile construcția este asamblată. Viteza a crescut și mai mult, dar flexibilitatea în alegerea formelor a scăzut dramatic.

 

Revenind la subiectul nostru, o platformă no-code (similar cu casa modulară) permite dezvoltare rapidă a aplicațiilor, nu necesită cunoștințe de programare, dar flexibilitatea în dezvoltare este foarte limitată. O platformă low-code (similar cu casa din panouri prefabricate) permite dezvoltare rapidă a aplicațiilor folosind elemente preconfigurate dar și includerea unor elemente de cod care să permită o mai bună particularizare a proiectului. Însă în acest caz, este nevoie de cunoștințe minimale de programare și de utilizare a bazelor de date.

 

 

Cum ne ajută o platformă no-code și low-code?

Folosind o astfel de soluție, utilizatorii care au o bună înțelegere a nevoilor de business pot proiecta rapid aplicații simple care să rezolve nevoile neacoperite de aplicațiile de bază din companie (ERP, CRM, HRM, LoB, etc.).

 

Astfel, dezvoltatorii vor fi degrevați de componenta de analiză de business și de proiectare a interfeței — și se vor concentra doar pe taskuri avansate de dezvoltare. Dar și oamenii de business (consultanți, manageri, etc.) își vor putea face propriile ajustări la interfața grafică și la modul de lucru al aplicației — în așa fel încât aceasta să le acopere nevoile identificate fără să fie nevoiți să aștepte până când departamentul de IT le va putea lua în lucru cerințele.

 

 

Avantajele unei platforme no-code și low-code

 

 

 

 

 

 

Dezavantajele unei platforme no-code sau low-code

 

 

 

 

Concluzie

Conceptul de „cetățean dezvoltator” devine azi realitate prin utilizarea platformelor no-code și low-code. Democratizarea dezvoltării aplicațiilor software a început. Acest trend va continua cu beneficii atât pentru dezvoltatori, care se vor putea concentra pe taskuri cu adevărat complexe, cât și pentru utilizatorii de aplicații care vor putea să dezvolte rapid soluții simple dar extrem de utile pentru activitatea lor zilnică. Afacerile și antreprenorii vor avea de câștigat imediat, dobândind capacitatea de a se adapta rapid la evoluția factorilor externi.

Despre tehnologiile low-code. Ce sunt și cum funcționează?