Articolul de mai jos prezintă poveștile a 2 companii care și-au îmbunătățit productivitatea prin creșterea acurateții, a vitezei de operare și a conformității cu procedurile de lucru.
Autor: Raluca Vasilescu
În procesele de bază ale oricărei organizații se regăsesc operațiuni și sarcini repetitive, precum formulare, e-mailuri standardizate, rapoarte, facturi sau chiar completarea și eliberarea de documente din zona de HR. Dacă este să analizăm ceea ce se întâmplă în ultima perioadă, observăm că, din ce în ce mai mulți top manageri aleg să pornească pe drumul transformării digitale bazându-se pe tehnologia RPA.
Prima este o firmă de servicii IT, brațul tehnic strategic pentru mai multe companii din zona de producție, oferind soluții digitale, dezvoltare de aplicații și inovație de produse pentru firmele cu profil industrial.
Ei și-au început programul de automatizare a proceselor folosind roboți din mai multe motive: lucrul la proiectele cu clienți din întreaga lume era uneori dificil, iar angajaților li se cerea să îndeplinească sarcini repetitive, cum ar fi introducerea datelor, pe mai multe platforme, ceea ce a generat multiple erori.
Implementarea roboților software RPA a fost cea mai ușoară soluție pentru a reduce procesele repetitive și pentru a motiva oamenii să înceapă șă preia sarcini de valoare mai mare. Pe lângă creșterea motivației interne, compania a dorit să obțină și o satisfacție mai mare a clienților prin reducerea erorilor și asigurarea conformității.
Înainte de automatizare, angajații se luptau să proceseze rapoarte în ultimele cinci zile ale fiecărei luni. Erau nevoiți să trimită notificări multiple managerilor prin care solicitau informații, care apoi trebuiau validate cu o altă bază de date. Cu roboții RPA, notificarile și e-mailurile au fost trimise automat, rezultând un timp de răspuns mai bun, mai puține erori și o reducere generală a timpilor de procesare. Acest proces automatizat continuă să fie unul dintre cele mai populare printre angajați.
Un alt plus al automatizării s-a văzut în departamentul Serviciul pentru Clienți, unde un bot adună date în timp real pentru angajați, și apoi, le transmite imediat clienților. La rândul lor, clienții au transmis companiei feedback-uri pozitive cu privire la îmbunătățirea acestui proces.
Pe viitor, compania și-a propus să ajungă la peste 10 roboți în producție, automatizând tot atâtea procese.
A doua firma este o companie implicată în industria chimică. Dorind să reducă și să elimine munca fără valoare adăugată, ei au decis că roboții Robotic Process Automation (RPA) sunt cea mai bună soluție pentru ei. Automatizarea permite reprezentanților serviciului pentru clienți să reducă numărul de ore de lucru manual necesare pentru introducerea datelor în comenzile de achiziții. Implementarea unui bot pentru a face această muncă a eliminat, de asemenea, erorile și necesitatea oricărei recompletări a comenzilor.
Doi roboți RPA, unul pentru extragerea comenzii și unul de traducere a comenzilor, procesează acum fiecare comandă care intră în organizație. Când un client trimite prin e-mail o comandă, un angajat nu mai trebuie să introducă manual datele din PDF în ERP-ul firmei. Pur și simplu se redirecționează e-mailul către un e-mail bot care declanșează procesul prin care se extrag din pdf toate detaliile pertinente ale comenzii. Apoi, botul pune datele într-un document excel și le trimite către botul de traducere a comenzilor, care ulterior completează informațiile în ERP, creând o comandă de vânzare.
Încă din etapa de pilot, s-a antrenat unul dintre roboți pentru a recunoaște patru machete diferite pe care le folosește pentru clienți diferiți.
Acum, compania speră că într-o bună zi procesarea comenzilor nu va avea nevoie de nicio intervenție umană de la început până la sfârșit.
Decizia de a utiliza tehnologia RPA de către o companie nu are legătură cu dimensiunea ei; un start-up sau un SRL care alege să își automatizeze procesele repetitive lunare obține timp pentru a se concentra pe dezvoltarea afacerii, în timp ce o mare corporație va avea un câștig important în ore de lucru și în bani, prin implementarea automatizării folosind roboți RPA.