Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

PLATFORMELE DE TIP LOW-CODE: O NOUĂ PĂLĂRIE PENTRU DEZVOLTATORI?

PLATFORMELE DE TIP LOW-CODE: O NOUĂ PĂLĂRIE PENTRU DEZVOLTATORI?

Trecerea către soluții de tip low-code schimbă rolul și poziția programatorilor în ecosistemul IT de afaceri.

Cătălin Profir Autor: Cătălin Profir

PLATFORMELE DE TIP LOW-CODE: O NOUĂ PĂLĂRIE PENTRU DEZVOLTATORI?

Afacerile au nevoie de aplicații de business, nu există nicio îndoială în acest sens. În același mod, în care nimeni nu întreabă dacă o companie are nevoie de sisteme financiare și de contabilitate, este la fel de evident că întreprinderile din aceste zile au nevoie de aplicații pentru a-și eficientiza operațiunile.

 

Nu fiti ostatic codului personalizat!

Când vine vorba de software-ul tradițional de contabilitate (ERP) sau de gestionare a depozitelor (WMS), piața oferă deja o serie de aplicații dedicate pe industrii și tipuri de companii. Pentru a fi implementate și a funcționa acestea nu necesită decât o simplă adaptare și un management zilnic.

 

Totuși, aceasta nu pictează o imaginea completă a vieții de business a companiilor. Fiecare organizație rulează, de asemenea, un număr semnificativ de procese de afaceri care sunt gestionate prin lucruri precum e-mailuri sau foi de calcul Excel. Adesea, exact aceste procese determină competitivitatea companiei. Deși ele joacă un rol important în crearea de valoare adăugată, sunt lăsate în afara gestionării lor printr-o tehnologie adecvată, fiind lăsate în umbra altor soluții IT, care nu le pot acoperi în mod specific.

 

Odată cu specificul din ce în ce mai mare al proceselor de afaceri și cu avantajul competitiv pe care îl oferă, probabilitatea de a găsi o soluție IT pregătită pentru a le susține este din ce în ce mai redusă. Această constatare creează o nevoie de dezvoltare de aplicații dedicate de afaceri, fie de un departament IT intern, fie de o firmă de software externă.

 

Cu toate acestea, dezvoltatorii cu experiență au devenit o marfă în aceste zile. Chiar și firmele de software de top recrutează oameni care sunt începători în industrie sau chiar studenți. Pentru multe companii care operează în afara industriei IT, angajarea unei persoane cu abilități bune de programare este un miracol. Acest lucru evidențiază un risc foarte grav nu numai pentru implementarea și livrarea unui proiect, ci și pentru întreținerea și adaptarea continuă a aplicației la nevoile în schimbare ale facerii.

 

Marea renaștere a conceptului RAD

Conceptul poartă denumirea de no-code sau low-code de livrare rapidă a aplicațiilor (RAD) și a luat naștere inițial în anii ’70, cu scopul de a crea aplicații mai ușor și mai rapid. Pe măsură ce cererea de soluții de afaceri continuă să crească, platformele RAD au devenit o alternativă viabilă la dezvoltarea de software clasică. Acest lucru nu este doar în cazul unor instrumente simple, ci și soluții avansate, critice pentru afaceri. Cele mai inovatoare și mai avansate dintre ele ne permit să oferim soluții de afaceri pentru procese de core-business, fără a scrie cod sau foare puțin.

 

Spre deosebire de alte metode, RAD oferă o abordare cu adevărat iterativă și agilă de construire a software-ului. Platformele RAD de tip enterprise, cum ar fi WEBCON BPS, utilizează o mare varietate de „blocuri” de cod gata făcute, și funcții de tip drag-and-drop pentru a crea software. Dezvoltatorii nu scriu cod de la zero, ceea ce minimizează timpul de dezvoltare în timp ce maximizează eficiența proiectului. Deși nu este nevoie de cod personalizat, componentele în sine pot fi personalizate și adaptate astfel încât să corespundă exact cerințelor proiectului. Accentul se concentrează pe livrarea proiectului în iterații, cu ajustarea constantă la cerințele clientului, chiar dacă acestea sunt schimbătoare sau incerte.

 

Acest tip de platformă oferă departamentelor IT o soluție puternică pentru a furniza continuu un număr nesfârșit de aplicații de afaceri. Utilizatorii de afaceri obțin un singur loc de muncă digital, cu acces ușor la sarcinile și informațiile lor, iar managementul se bucură de libertatea de a lua imediat decizii urgente.

 

Noi abordări deschid noi perspective

La prima vedere, poate părea că popularitatea în continuă creștere a soluțiilor de tip low-code ca platforme de aplicații pentru afaceri ar putea face curând dezvoltatorii de software să dispară. Departe de acest lucru, de fapt, schimbarea tehnologică deschide perspective mai interesante dezvoltatorilor, precum și dezvăluie noi domenii de creativitate, automatizând și eliminând nevoia de sarcini obositoare și consumatoare de timp.

 

Astăzi există puține îndoieli că tot ce se poate realiza în materie de soft se poate face fără scriere de cod propu-zisă. Dezvoltatorii nu ar trebui să-și piardă timpul lucrând la lucruri care pot fi automatizate și care nu necesită abilitățile lor. Drept urmare, progresul automatizării îi susține în urmărirea altor obiective. Cu cât pot petrece mai puțin timp pentru construirea aplicațiilor de afaceri tipice, cu atât mai mult timp au pentru crearea de soluții, algoritmi, metode pentru gestionarea informațiilor și arhitecturi de sistem specifice unui anumit sector. Cu alte cuvinte, ceea ce a mai rămas este o inovație pură.

 

În ciuda a ceea ce poate părea la prima vedere, utilizarea soluțiilor RAD bazate de tip low-code nu elimină dezvoltatorii, dar își schimbă cu siguranță rolul și poziția în cadrul ecosistemelor IT de afaceri.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE ȘI TEHNOLOGIILE ENCORSA