Encorsa

SOLUȚII Descoperiți cum puteți accelera procesul de trasformare digitală al organizației, în fucție de tehnologie, industrie, departament sau tipul de flux.

COMPANIE Noi suntem Encorsa. O companiei cu 5 ani de experiență în consultanță și peste 100 de proiecte de transformare digitală implementate cu succes.

CUM DECID CE TIP DE APLICAȚIE SOFTWARE SĂ ACHIZIȚIONEZ?

CUM DECID CE TIP DE APLICAȚIE SOFTWARE SĂ ACHIZIȚIONEZ?

Conform unui studiu McKinsey, 45% din activitățile individuale derulate de angajați ar putea fi automatizate cu tehnologia existentă azi. Știm cu toții că multe dintre activitățile derulate în companii sunt repetitive, plictisitoare și pot conduce la erori dacă nu le tratăm cu atenție. În plus, cât de motivat poate fi un angajat a cărui activitate zilnică seamănă cu cea a unui robot?

Radu Mărgărit Autor: Radu Mărgărit

CUM DECID CE TIP DE APLICAȚIE SOFTWARE SĂ ACHIZIȚIONEZ?

Atunci când trebuie să achiziționăm o aplicație software suntem puși în situația de a decide între mai multe opțiuni. Să cumpărăm o aplicație software gata făcută numită și COTS (comercial off-the-shelf), să contactăm o firmă care dezvoltă aplicații software pentru a construi aplicația de la zero așa cum o dorim sau să apelăm la o platformă BPMS peste care să configurăm aplicația dorită? O astfel de alegere nu este deloc simplă pentru ca fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje iar alegerea optimă se poate face doar după o evaluare a mai multor parametri.

 

 

Să analizăm împreună cele trei opțiuni și să vedem cum stau lucrurile.

 

 

 

 

 

1. APLICAȚIE SOFTWARE DE RAFT

Aplicație software “de pe raft” este prima opțiune care ne vine în minte și de cele mai multe ori este și opțiunea selectată. Exista o piață extrem de diversificată de aplicații software gata făcute care acoperă aproape orice nevoie organizațională, de la ERP la CRM și de la WMS la BI. Acest tip de aplicații conțin diverse setări care permit activarea și dezactivarea diverselor funcționalități sau module precum și diverse particularizări în funcție de specificul clientului. Diverșii furnizori folosesc o paletă largă de tehnologii iar interfețele și funcționalitățile sunt extrem de variate.

 

Avantajele unei aplicații de pe raft sunt:

 

 

Dezavantajele unei aplicații de pe raft sunt:

 

 

 

 

2. APLICAȚIE SOFTWARE LA COMANDĂ

 

O aplicație software la comandă este opțiunea care ne vine în minte atunci când: “Ce avem noi nevoie este așa de specific încât nu poate fi găsit nicăieri gata făcut”. Mai mult, uneori managerii spun: “Și dacă tot depunem efort să construim această aplicație, vrem să fie a noastră și să nu cumva să mai ajungă și la altcineva” chiar dacă trebuie să plătim în plus. O să vedem că și o platforma BPMS poate acoperi aceste cerințe doar că o astfel de opțiune este mai nouă și mult mai puțin cunoscută.

 

Avantajele unei aplicații software la comandă:

 

 

Dezavantajele unei aplicații software la comandă:

 

 

 

 

3. PLATFORMA BPM

 

Platforma BPM este o opțiune mai nou apărută pe piață (sau cel puțin conștientizată ca atare) și oferă un mix interesant între o aplicație de pe raft și o aplicație la comandă. Mai exact platforma conține un portal pentru utilizatori, o baza de date și o interfață grafică care permite construirea funcționalităților aplicației fără scriere de cod folosind principiile BPM. Odată instalată platforma peste ea se pot implementa oricâte fluxuri de lucru. Aceste fluxuri pot fi modificate rapid, de cele mai multe ori fără să fie nevoie de intervenția furnizorului. Aplicația se construiește dinamic în funcție de configurările făcute și schimbările pot fi publicate în portalul utilizatorilor în timp real.

 

Avantajele unei platforme BPM:

 

 

Dezavantajele unei platforme BPM:

 

 

Concluzie: În funcție de maturitate, de strategia de afaceri folosită de companie, dar și de bugetul disponibil, alegerea optimă poate fi: o aplicație de raft, o platformă BPM sau o aplicație la comandă. În infograficul de mai jos am sumarizat opțiunile pentru înțelegerea sintetică a fenomenului și pentru o decizie mai rapidă. Orice decizie ați lua, nu uitați că important este să fiți coerenți cu strategia de afaceri!

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE ȘI TEHNOLOGIILE ENCORSA