Hotel ALPIN își digitalizează întreaga suită de procese de resurse umane sub forma unui modul integrat de TEAM MANAGEMENT
Context:Utilizarea tehnologiei digitale în managementul resurselor umane creează o nouă tendință în sistemele de administrare ale hotelurilor.
Pentru a face față provocărilor competitive din această industrie managementul resurselor umane este esențial și devine mai eficient prin adoptarea sistemelor digitale. Acest lucru se datorează creșterii sectorului serviciilor și presiunilor de a rămâne competitivi prin anticiparea nevoilor clienților și a cererii crescute din partea clienților pentru o calitate mai bună a serviciilor. Potrivit specialiștilor, industria ospitalității – în general – a cunoscut un grad substanțial de inovație în furnizarea de servicii.
În cazul hotelului Alpin, adoptarea și difuzarea tehnologiei în organizație nu este o noutate ci o transformare continuă menită să influențeze deopotrivă procesele interne și externe ale afacerii. Hotelul avea deja implementată infrastructura software pentru controlul costurilor care oferă managementului o viziune reală și instantă asupra veniturilor, costurilor și bugetelor. Găsiți aici link-ul de la studiul de caz anterior menționat.
“Cu siguranță că digitalizarea a schimbat profund modul de lucru în hotel, făcându-l mai eficient și mai facil. De-a lungul timpului am integrat cât mai mult posibil digitalizarea în activitatea noastră, tocmai pentru că am conștientizat importanța ei și pentru că ne-am dorit să beneficiem de avantajele pe care le oferă.
Dacă până acum, rolul departamentului de resurse umane era doar acela de recrutare, evaluare și gestionare a activităților administrative, odată cu digitalizarea proceselor din această zonă, cred că cele mai importante diferențe se simt în felul în care s-a îmbunătățit gestionarea datelor și comunicarea dintre toți cei implicați.” David Aron – Chief Business Development Officer la Hotel Alpin.
Soluție: Dezvoltarea unei aplicații integrate de management a resurselor umane care să ofere un suport coerent de măsurare a performanțelor personalului, ca principală modalitate de creștere a calității serviciilor.
Rezultate
Procedurizarea fluxurilor de resurse umane, începând cu recrutarea și onboarding-ul și continuând cu evaluarea sau procesul de formare continuă;
Stimularea inovației prin crearea unui proces de colectare a propunerilor din partea angajaților și urmărirea implementării acestora în serviciile reale oferite de hotel;
Măsurarea calității serviciilor oferite de angajații hotelului prin urmărirea procedurilor on-site, a deviațiilor de la acestea și bonusarea îndeplinirii indicatorilor de performanță;
Măsurarea performanțelor echipei printr-un proces clar de setare obiective, evaluarea rezultatelor și aplicarea de penalizări pentru abateri sau bonusarea rezultatelor excepționale.
Despre HOTEL ALPIN
Hotelul se află în stațiunea Poiana Braşov și oferă privelişti montane magnifice având camere amenajate confortabil. Resortul este format din 3 clădiri care comunică: Hotelul Alpin, Casa Alpin şi Aparthotel Alpin. Complexul pune la dispoziție un centru spa mare, 4 restaurante, 2 terase şi grădini de vară, precum şi 41 de spații pentru conferinţe şi evenimente cu o capacitate cuprinsă între 10 și 700 de persoane. Alte facilități includ baruri, un club de noapte și 3 magazine de marcă.
Provocări
- Crearea de fluxuri de lucru eficiente pentru simplificarea activității departamentului de HR, dincolo de cutumele deja create;
- Instruirea managementului în respectarea procedurilor de recrutare, onboarding și evaluare personal;
- Adoptarea aplicației de către angajați pentru a trimite sugestii de inovații, pentru a urmări lista de training-uri sau pentru a urma procedurile necesare pentru monitorizarea activității;
- Crearea de indicatori de măsurare a performanței angajaților dar și a modului de folosire a noilor fluxuri digitale de lucru.
Soluția, în detaliu
Soluția reunește o serie de fluxuri de lucru integrate sub forma unei aplicații de Team Management creată în platforma WEBCON BPS, cuprinzând următoarele categorii de procese:
- Recrutare – flux de lucru pentru realizarea interviurilor și selecția candidaților;
- Onboarding angajați – flux de lucru pentru integrarea în echipă a noilor colegi;
- Training-uri – gestiunea listei de cursuri disponibile și efectuarea acestora de către membrii echipei;
- Inovare – flux de colectare sugestii de inovare și pașii de implementare a acestora;
- Procedurizare activitate On-Site – folosirea unei aplicații mobile pentru colectarea îndeplinirii itemilor de activitate din checklist-ul procedurilor;
- Evaluare productivitate și performanțe – definirea competențelor și a indicatorilor comportamentali, alocarea de competențe și configurarea tipurilor de evaluare precum și generarea de rapoarte specifice;
- Bonusuri și Penalizări – setarea notificărilor individuale și cuantumul penalizărilor și a bonusărilor;
- Acordare Beneficii – setarea beneficiilor pentru atingerea acelui echilibru delicat între recompensarea loialității și performanței angajaților și monitorizarea tuturor costurilor implicate și a rezultatelor.
Concluzie
Digitalizarea departamentului HR a adus cu siguranță nenumărate avantaje. Prin automatizarea procedurilor, angajații au câștigat mai mult timp pentru a îl aloca pe sarcini creative și elaborarea de strategii de optimizare a activității.
Ne-am bucurat să vedem că managementul hotelului a înțeles că organizațiile care investesc în digitalizarea activităților de resurse umane se vor putea baza pe procese măsurabile și predictibile, vor avea în companie talentele pe care și le doresc și profesioniștii HR care să-și asume roluri strategice. Viitorul în domeniul resurselor umane aparține tehnologiei, iar conducerea niciunei companii nu ar trebui să ignore trendul digitalizării.
Dacă ți-a plăcut acest studiu de caz și vrei să aflii mai multe despre tehnologiile folosite de Encorsa în procesul de transformare digitală a companiilor, atunci te invităm să descarci whitepaper-ul nostru despre: Mixul potrivit în Transformarea Digitală: RPA, Low-Code, Chatbots, AI.