Articol de:
Catalin Profir

Hotel ALPIN își monitorizează profitabilitatea în timp real printr-o aplicație de cost control

Controlul costurilor este practica de identificare și reducere a cheltuielilor unei afaceri pentru a crește profiturile și începe cu procesul de bugetare. Având în vedere contextul actual în care industria Horeca a fost una dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, managementul companiei trebuie să aibă la dispoziție uneltele necesare pentru a compara rezultatele financiare reale ale companiei cu așteptările bugetate și, dacă costurile reale sunt mai mari decât cele planificate. De asemenea, managementul are nevoie de informații în timp real pentru a lua măsuri care pot salva business-ul.

“Una dintre preocupările constante ale unui manager de hotel este diminuarea costurilor. Evident, diminuarea costurilor nu trebuie să afecteze calitatea și nu poate fi atinsă fără a realiza controlul acestora. De aici nevoia unei astfel de infrastructuri automatizate de control cu care să adunăm informații din toate sursele, să le agregăm și să le punem la îndemâna tuturor. Astfel, ne asigurăm că factorii de decizie au acces la informațiile relevante.” David Aron – Business Development Manager la Hotel Alpin.

Soluție: Dezvoltarea unei aplicații software de Cost Control care sa ofere managementului o viziune în timp real asupra veniturilor, costurilor și bugetelor.

Rezultate

Procedurizare activitate – realizarea unui flux digital complet pentru gestionarea veniturilor, costurilor si bugetelor pe platforma de BackOffice (WEBCON BPS);

Mobilitate – accesarea aplicației de pe mobil oferă acces la informație și libertate de mișcare persoanelor din management;

Informații în timp real – urmărirea în orice moment a veniturilor, costurilor și bugetelor;

Viteză de decizie – având o viziune de ansamblu și date actualizate se pot lua decizii “in time”, nefiind nevoie să se aștepte primirea rapoartelor financiare lunare / trimestriale / semestriale;

Simplificare operațională – gestionarea dintr-o singură platformă a situației costurilor și bugetelor, primirea de notificări, generarea de documente și rapoarte KPI.

Calea spre viitor

Adoptarea și difuzarea tehnologiei în organizațiile din industria hotelieră este un proces complex care influențează deopotrivă procesele interne și externe ale unei afaceri. Digitalizarea și automatizarea contribuie la creșterea productivității muncii, la obținerea unor importante economii de costuri, la creșterea eficienței și a cotei de piață, la dezvoltarea și perfecționarea serviciilor pentru clienți.

Hotelul ALPIN se aliniază trendurilor adoptând instrumentele digitale care ajută la eficientizarea activității și la dezvoltarea business-ului prin eliminarea erorilor care pot fi făcute de oameni și prin oferirea unei imagini complete a evoluției business-ului în fiecare moment.

Ca rezultat al implementării soluției, managementul companiei are acces constant la rapoarte specifice precum cel din imaginea de mai jos, prin interconectarea cu PowerBI.

Raport control cost

Despre HOTEL ALPIN

Hotelul se află în stațiunea Poiana Braşov și oferă privelişti montane magnifice având camere amenajate confortabil. Resortul este format din 3 clădiri care comunică: Hotelul Alpin, Casa Alpin şi Aparthotel Alpin. Complexul pune la dispoziție un centru spa mare, 4 restaurante, 2 terase şi grădini de vară, precum şi 41 de săli de conferinţe şi evenimente cu o capacitate cuprinsă între 10 și 700 de persoane. Alte facilități includ baruri, un club de noapte și 3 magazine de marcă.

Provocări

 • Procedurizarea activității pentru controlul costurilor;
 • Citirea la zi a datelor financiare din luna curentă;
 • Centralizarea informațiilor financiare, avand acces rapid la ele;
 • Controlul aprovizionarii si managementul comenzilor în timp real;

Soluția, în detaliu

 • Înregistrarea cheltuielilor, bugetelor și veniturilor în platforma de BackOffice (WEBCON BPS), conform procedurilor interne;
 • Controlul cheltuielilor care trec printr-un flux de aprobare;
 • Monitorizarea prin rapoarte și indicatori de tipul: vânzări/costuri, buget detaliat/tip de cost; Au fost integrate rapoarte de tip Business Intelligence, în mod unitar, în dashboard-ul aplicației;
 • Gruparea datelor din mai multe surse pentru a obține tablouri de bord interactive și rapoarte care generează rezultate comerciale;
 • Alerte în aplicație sau pe e-mail care ajută la continuitatea fluxurilor și la circulația rapidă a informațiilor;

Cuvânt de încheiere

Managementul eficient al resurselor hotelului părea până acum o ecuatie complicată, însă lucrurile s-au schimbat când managerii au apelat la soluția dezvoltată de Encorsa. Datorita acesteia, s-a facilitat înțelegerea modului în care se mișcă banii în cadrul firmei și eficiența lor, cum trebuie să se reducă pierderile și s-a identificat potențialului de profit neutilizat în prezent.

Nu există nicio îndoială că tehnologia hotelieră va fi parte integrată a ospitalității în viitor. Oferind niveluri de confort și flexibilitate fără egal, hotelurile trebuie să poată îmbrățișa aceste metode inovatoare dacă doresc să mențină un avantaj competitiv pe o piață din ce în ce mai digitală.

Când vrei să fii cu un pas înaintea concurenței și să ai un cuvânt de spus, te adaptezi la nou. Clienții declară deja de ceva vreme: Mereu vor alege un hotel conectat la tehnologie.

  București (HQ)

  ADRESĂ

  Anchor Business Center, Str. Timisoara, Nr. 26

  TELEFON

  +40 766.372.356

  EMAIL

  sales@encorsa.com

  Copy link